Krążki selera w sosie
Przygotowanie: 50 min, kaloryczność 270 kcal, dla 4 osób
- Naj
SKŁADNIKI:
● 2 selery
● sól
● zioła prowansalskie
● jajko
● łyżka mąki
● łyżka mleka
● 2 łyżki tartej bułki
● olej
● sos pieczarkowy z torebki
● 2 łyżki masła
● cebula
● 15 dag pieczarek
● 1/3 szklanki śmietany 12%
Selery wyszoruj, ugotuj w skórce na półtwardo. Ostudź, obierz, pokrój na grube plastry, oprósz solą i ziołami prowansalskimi. Jajko rozmieszaj z mąką i mlekiem. Maczaj w tym krążki selera, panieruj je w tartej bułce, smaż z obu stron. Przygotuj sos wg przepisu. Na maśle zeszklij posiekaną cebulę, dodaj plastry pieczarek, podsmaż razem, przypraw do smaku. Wymieszaj ze śmietaną i sosem, mocno podgrzej. Krążki selerowe podawaj z sosem, ziemniakami i surówką z marchewki. NASZA RADA: Kotlety z selera inaczej: duży seler obierz, zetrzyj na tarce. Wymieszaj z 2 jajkami, 1/4 szklanki tartej bułki, solą i pieprzem. Formuj kotlety, obtaczaj je w tartej bułce. Smaż na oleju z obu stron.