Reklama

SKŁADNIKI:

Reklama
  • 60 dag boczniaków
  • 2 jajka
  • mąka
  • 1/2 szklanki tartej bułki
  • 2 łyżki masła
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
Reklama

Boczniaki oczyść, odetnij ogonki, opłucz i osącz na sicie. Jajka roztrzep, przypraw solą i pieprzem. Boczniaki obtaczaj kolejno w mące, jajkach, a na końcu w tartej bułce. Rozgrzej olej z masłem, na gorącym smaż boczniaki z obu stron na chrupiąco. Osącz na kuchennym papierze. Podawaj z kaszą gryczaną na sypko i sałatką z pomidorów. Posyp siekaną natką pietruszki.
NASZA RADA: Możesz przyrządzić kotlety z boczniaka nieco inaczej: grzyby ugotuj w bulionie, zmiel razem z podsmażoną cebulą i namoczoną kajzerką. Wymieszaj z jajkiem, przypraw (jeśli masa jest za rzadka, dodaj tartej bułki). Formuj kotlety, panieruj w roztrzepanym jajku i tartej bułce. Smaż na złoto.

Reklama
Reklama
Reklama