Kotlety z boczniaków
Przygotowanie: 25 min
Kaloryczność: 420 kcal
Dla 4 osób
- Naj
Opublikowano: 23.11.2008, 09:00
Reklama
SKŁADNIKI:
Reklama
- 60 dag boczniaków
- 2 jajka
- mąka
- 1/2 szklanki tartej bułki
- 2 łyżki masła
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Reklama
Boczniaki oczyść, odetnij ogonki, opłucz i osącz na sicie. Jajka roztrzep, przypraw solą i pieprzem. Boczniaki obtaczaj kolejno w mące, jajkach, a na końcu w tartej bułce. Rozgrzej olej z masłem, na gorącym smaż boczniaki z obu stron na chrupiąco. Osącz na kuchennym papierze. Podawaj z kaszą gryczaną na sypko i sałatką z pomidorów. Posyp siekaną natką pietruszki.
NASZA RADA: Możesz przyrządzić kotlety z boczniaka nieco inaczej: grzyby ugotuj w bulionie, zmiel razem z podsmażoną cebulą i namoczoną kajzerką. Wymieszaj z jajkiem, przypraw (jeśli masa jest za rzadka, dodaj tartej bułki). Formuj kotlety, panieruj w roztrzepanym jajku i tartej bułce. Smaż na złoto.
Reklama
Reklama
Reklama