Kotlety w towarzystwie dyni
Przygotowanie: 20 minut
Duszenie: 1 godzina
Porcja: 290 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 18.03.2005, 22:11
Reklama
Na 6 porcji
Reklama
- 6 kotletów jagnięcych z antrykotu
- 1/2 l wytrawnego białego wina
- 2 ząbki czosnku
- 1 i 1/2 kg dyni
- mała cebula
- 3 łyżki oleju
- mąka
- 2 łyżki masła
- szczypta cynamonu
- sól, pieprz, imbir
- 3 dag cukru pudru
Reklama
- Czosnek obrać, pokroić w krążki. Kotlety opłukać, osuszyć, oprószyć mąką. Olej rozgrzać w rondelku, włożyć kotlety, zrumienić z obu stron. Oprószyć solą, imbirem i pieprzem. Wlać wino, dodać czosnek, przykryć i dusić na małym ogniu 1 godzinę.
- Dynię pokroić w kostkę. Cebulę posiekać. Masło stopić w rondlu, przesmażyć cebulę i dynię.
- Podlać 3 łyżkami wody, przyprawić solą, pieprzem i cynamonem. Przykryć, dusić 20 minut. Odkryć. Gdy woda odparuje, wsypać cukier puder, smażyć 2-3 minuty.
- Kotlety podawać z dynią lub gotowanymi ziemniakami.
Reklama
Reklama
Reklama