Reklama

● 4 kotlety schabowe bez kostki
● olej
● sól
● pieprz
● 3 łyżki masła
● łyżka mąki
● 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
● szklanka śmietany
● 25 dag wiśni bez pestek
● odrobina sosu Worcester
Kotlety schabowe opłucz, dokładnie osusz, rozbij drewnianym tłuczkiem, ponacinaj brzegi (aby nie podwijały się podczas smażenia). Skrop olejem, oprósz solą i pieprzem, pozostaw na 10 min pod przykryciem. 2 łyżki masła rozpuść na patelni, rozprowadź mąką, zasmażkę podsmaż na złoty kolor, mieszając. Dodaj wino wymieszane ze śmietaną, podgrzej. Do gęstego sosu włóż wiśnie, zdejmij z ognia, przykryj pokrywką. Resztę masła rozgrzej na patelni z 2 łyżkami oleju, na tłuszczu usmaż z obu stron kotlety. Tłuszcz ze smażenia dodaj do sosu, wymieszaj. Przypraw do smaku, zmiksuj (kilka wiśni pozostaw do dekoracji). Polej sosem kotlety. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i mizerią ze słodką śmietanką.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama