Reklama

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

Reklama
  • 1/2 kg filetów z dorsza
  • kajzerka
  • 1/2 szklanki mleka
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki masła
  • kilka gałązek koperku
  • jajko
  • 10 dag tartej bułki
  • 4 łyżki oleju

JARZYNKA:

  • 1 kg ogórków
  • 30 dag śmietany 12%
  • cebula
  • łyżka masła
  • łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • kilka gałązek koperku
  • sól, pieprz
Reklama

- Filety rybne zemleć w maszynce. Kajzerkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na łyżce masła. Koperek opłukać, pokroić.
- Rybę wyrobić z koperkiem, czosnkiem, cebulą, bułką i jajkiem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Z masy rybnej uformować pulpety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju i pozostałym maśle.
- Jarzynka: ogórki obrać, pokroić w kawałki. Cebulę posiekać. Masło stopić w rondlu, zeszklić cebulę. Dodać ogórki i śmietanę wymieszaną z musztardą, zagotować. Przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Posypać koperkiem. Pulpety podawać z jarzynką.

Reklama
Reklama
Reklama