Kotlety Pożarskiego
Przygotowanie: 25 minut
Smażenie: 10 minut
Porcja: 280 kcal
Składniki na 6 porcji
- Moje Gotowanie
● 1/2 kg piersi z kury
● 2 czerstwe bułki
● pół szklanki mleka
● 8 łyżek masła
● jajko
● żółtko
● 5 łyżek tartej bułki
● sól, pieprz
Mięso kury posiekać bardzo drobno tasakiem lub dwukrotnie zemleć w maszynce. Przy drugim mieleniu dodać pozbawione skórki i namoczone w mleku, nieodciśnięte bułki. Wymieszać z żółtkiem, trzema łyżkami masła, solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić.
Formować podłużne kotleciki o grubości do 3-4 cm. Zanurzać w roztrzepanym jajku i obtoczyć w tartej bułce. Smażyć na sklarowanym maśle na jasnozłoty kolor z obu stron. Podlać łyżką gorącej wody, przykryć i trzymać na maleńkim ogniu przez kilka minut.
Najlepiej podawać z zielonym groszkiem, marchewką, kalafiorowym purée lub fasolką szparagową polaną stopionym masłem. Inne warianty Kotleciki z kostką W czasie formowania kotlecików wystarczy włożyć w mięso grubszą kostkę ze skrzydełka kurczaka. Umożliwi to wygodne jedzenie kotleta palcami. Różne dodatki Do masy mięsnej można dodać drobno posiekane, przesmażone na maśle pieczarki lub inne grzyby. Można też wymieszać mięso z posiekaną natką pietruszki. Zamiast pieprzem można przyprawić kotlety imbirem i przed podaniem skropić sokiem z cytryny.