Reklama

● czerstwa kajzerka
● szklanka mleka
● cebula
● olej
● 1 kg filetów z leszcza (lub innej ryby)
● 4 jajka
● 3 łyżki masła
● sól
● pieprz
● bułka tarta do panierowania
Kajzerkę namocz w mleku, odciśnij. Cebulę obierz, posiekaj, usmaż na 2 łyżkach oleju. Filety opłucz, osusz, zmiel razem z bułką. Do masy dodaj cebulę, jajka, roztopione masło oraz mleko, w którym moczyła się bułka. Przypraw do smaku solą i pieprzem, wyrób na jednolitą masę (jeśli masa jest za rzadka, dodaj trochę tartej bułki, jeśli zbyt twarda – mleka). Formuj z niej kotlety, panieruj w tartej bułce. Smaż z obu stron na chrupiąco. Podawaj z ziemniakami z wody oraz surówka z kapusty, pora i marchewki.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama