Reklama

● 30 dag świeżych grzybów (podgrzybki, maślaki)
● olej do smażenia
● cebula
● 2 ząbki czosnku
● 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
● 4 łyżki tartej bułki
● jajko
● sól
● pieprz
● 4 łyżki mąki
Grzyby oczyść, umyj, osącz, pokrój w paski. Na oleju zeszklij posiekaną cebulę, dodaj grzyby. Smaż, aż odparuje połowa płynu. Zestaw z ognia. Włóż zmiażdżony czosnek, mięso, 4 łyżki tartej bułki, wbij jajko, przypraw solą i pieprzem, wymieszaj (jeśli masa jest za gęsta, dodaj odrobinę przegotowanej zimnej wody). Formuj owalne kotlety, obtaczaj je w mące. Smaż na gorącym oleju po ok. 3 min z każdej strony, a następnie dosmaż na mniejszym ogniu. Podawaj z ziemniakami i surówką z marchewki i cebuli ze szczypiorem. NASZA RADA: Kotlety grzybowe są doskonałe z kluskami śląskimi, sosem grzybowym (może być z torebki) i czerwoną kapustą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama