Kotlety mielone pikantne
Tradycyjny obiad z pikantną nutką.
- kobieta.pl
Opublikowano: 15.04.2014, 09:15
Reklama
Składniki:
Reklama
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- cebula
- dwie łyżki bułki tartej
- 5 sporych pieczarek
- jedno jajko
- papryczka chili
- łyżka pikantnego ketchupu
- sól
- pieprz
- majeranek
- olej
- dwie łyżki tartego żółtego sera
Reklama
Na dwóch łyżkach oleju podsmażamy cebulę w piórkach, po chwili dodajemy umyte i drobniutko skrojone pieczarki i drobno posiekaną papryczkę. Tartą bułke zalewamy ciepłą wodą, po chwili dodajemy usmażone pieczarki z cebulą i papryczką, jajko, mięso, ketchup i przyprawy. Na koniec dodaj tarty ser. Całość wyrób na gładką masę, formuj kotlety. Odstaw je na 20 minut do lodówki. Następnie smaz na gorącym oleju na złoty, rumiany kolor.
Reklama
Reklama
Reklama