Kotlety cygańskie
Przygotowanie: 40 min, kaloryczność: 320 kcal, dla 4 osób

- Naj
SKŁADNIKI:
- 10 dag wędzonej słoniny (lub tłustego boczku)
- duża cebula
- marchewka
- pietruszka
- kawałek selera
- 4 ząbki czosnku
- 1,5 szklanki bulionu z kostki
- 50 dag schabu środkowego
- sól, pieprz
- olej
- 7–8 plasterków bekonu (lub chudego boczku)
Płaski rondel wyłóż plastrami słoniny. Na nich ułóż drobno posiekaną cebulę oraz starte na tarce: marchewkę, pietruszkę, seler i przeciśnięte przez praskę 4 ząbki czosnku. Całość zalej połową bulionu i doprowadź do wrzenia. Następnie przykręć ogień i duś około 10 minut. Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem, potnij na kotlety. Każdy rozbij tłuczkiem, posól i popieprz. Na patelni rozgrzej olej, smaż na nim mięso z obu stron na złoty kolor. Tak przygotowane mięso przełóż do rondla z warzywami, każdy plaster mięsa przykryj plastrem wędzonki. Zalej resztą bulionu i duś na małym ogniu około 25 minut. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj z pieczonymi ziemniakami lub frytkami. NASZA RADA: Kminek i majeranek sprawią, że potrawa będzie lżej strawna.
Polecane
Tarot cygański przepowie czy czeka cię miłość, finansowa strata, czy wielkie niebezpieczeństwo. Jak wróżyć z kart cygańskich?
Wielki horoskop cygański na marzec 2024. Rak powinien przejąć kontrolę nad swoim życiem
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa
Blask, ciepło i styl na chłodniejsze dni z SHEIN
Współpraca reklamowa
Blaupunkt świętuje 100-lecie innowacyjnym gramofonem wertykalnym VT100
Współpraca reklamowa
Paulina Krupińska w Świątecznej Kampanii Homla
Współpraca reklamowa
Święta tuż-tuż… Oto 7 prezentowych inspiracji
Współpraca reklamowa