Kotleciki z puree
Przygotowanie: 30 minut
Gotowanie: 20 minut
Smażenie: 7-10 minut
Porcja: 600 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 18.03.2005, 22:51
Reklama
Składniki na 4 porcje
Reklama
- 1 kg ziemniaków
- strączek czerwonej papryczki
- pęczek dymki
- pęczek kolendry
- kawałek kłącza imbiru
- 5 łyżek oleju
- 2 jajka
- 60 dag mielonej cielęciny
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki tartej bułki
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki curry
- sól, pieprz
Reklama
Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki i ugotować w wodzie z solą. Strączek papryczki oraz imbir oczyścić, posiekać. Dymkę oczyścić, pokroić w krążki. Listki kolendry posiekać.
Bułkę tartą wymieszać z sosem sojowym i 3 łyżkami wody. Dodać mięso, jajka, kolendrę. Połowę dymki, papryczki i imbiru przesmażyć na łyżce oleju.
Wymieszać z masą mięsną, przyprawić. Z masy uformować 12 kulek, usmażyć na oleju.
Osobno zagotować mleko, curry, masło, resztę papryczki, imbiru i dymki. Włożyć ugotowane ziemniaki, dokładnie utłuc. Na patyczki do szaszłyków nadziać po 3 kulki. Podawać z puree ziemniaczanym.
Reklama
Reklama
Reklama