Koszyczki chlebowe
Lato, wakacje to sprzyjający czas na spotkania towarzyskie. Ważny jest nastrój, dobre jedzenie i pyszne drinki. Przekąski do jedzenia palcami uwolnią nas od używania sztućców i talerzyków, natomiast pozwolą na swobodne trzymanie napoju w drugiej dłoni.
- Moje Gotowanie
1 z 4
koszyczki0_1398
Lato, wakacje to sprzyjający czas na spotkania towarzyskie. Ważny jest nastrój, dobre jedzenie i pyszne drinki. Przekąski do jedzenia palcami uwolnią nas od używania sztućców i talerzyków, natomiast pozwolą na swobodne trzymanie napoju w drugiej dłoni. 4 porcje, przygotowanie: 25 min Składniki:
- 7 kromek pieczywa pełnoziarnistego
- 4 łyżki roztopionego masła
- 2 piersi kurczaka
- 50 ml sosu teriyaki TaoTao
- pieprz 50 ml sosu chili z ananasem TaoTao
- opakowanie sera typu philadelphia
- pęczek kolendry
- strączki chili
2 z 4
1.
Z kromek odcinamy skórki, a miąższ delikatnie rozwałkowujemy i smarujemy masłem. Przekładamy do foremek i delikatnie dociskamy do brzegów. Zapiekamy 10 min w temp. 190°C, odstawiamy do ostygnięcia.
3 z 4
2.
Z piersi odkrawamy polędwiczki i rozklepujemy na cienkie placki, smarujemy sosem teriyaki, oprószamy pieprzem i smażymy po 2 min z obu stron. Gotowe sznycle zawijamy w folię aluminiową na 3–4 min, aby się zaparzyły. Sos chili z ananasem mieszamy z serkiem i połową posiekanej kolendry. Gotowym farszem napełniamy powstałe koszyczki.
4 z 4
3.
Usmażone piersi kroimy w cienkie plastry, przekładamy je do miski i polewamy kolejną porcją sosu teriyaki. Wszystko delikatnie mieszamy i układamy porcjami na napełnione serem koszyki. Każdy delikatnie skrapiamy dodatkową porcją sosu, dekorujemy kolendrą i strączkiem świeżego chili.