Reklama

Składniki na 8 porcji

Reklama
  • 60 dag jabłek
  • szklanka cukru
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 1/2 kostki margaryny
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • po szczypcie mielonych goździków, cynamonu
  • po 1/4 łyżeczki kardamonu i imbiru
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
Reklama

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki.
Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, wsypać oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i przyprawy, wymieszać. Margarynę podgrzać z olejem. Ciepły tłuszcz wlać do masy i dokładnie wymieszać.
Formę wyłożyć pergaminem, wlać ciasto, rozłożyć jabłka. Piec 30 min w temp. 180°C. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny, lukrem polać ciasto.

Reklama
Reklama
Reklama