Korzenny jabłecznik z cytrynowym lukrem
Przygotowanie: 15 minut
Pieczenie: 30 minut
Porcja: 490 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 20.04.2006, 09:29
Reklama
Składniki na 8 porcji
Reklama
- 60 dag jabłek
- szklanka cukru
- 2 torebki cukru waniliowego
- szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 1/2 kostki margaryny
- 4 łyżki oleju
- 1/2 łyżki proszku do pieczenia
- po szczypcie mielonych goździków, cynamonu
- po 1/4 łyżeczki kardamonu i imbiru
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1-2 łyżki soku z cytryny
Reklama
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki.
Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, wsypać oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i przyprawy, wymieszać. Margarynę podgrzać z olejem. Ciepły tłuszcz wlać do masy i dokładnie wymieszać.
Formę wyłożyć pergaminem, wlać ciasto, rozłożyć jabłka. Piec 30 min w temp. 180°C. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny, lukrem polać ciasto.
Reklama
Reklama
Reklama