Korzenne śledzie w musztardzie
Czas przygotowania 35 min
Porcja 280 kcal
- Naj
Opublikowano: 09.12.2007, 19:54
Reklama
Na 8 porcji:
Reklama
- 8 filetów śledziowych
- 2 cebule
- 2 cytryny
- 1/2 szklanki oleju sojowego
- 1/2 słoika musztardy francuskiej
- 2 liście laurowe
- po łyżeczce ziela angielskiego i czarnego pieprzu
Reklama
Śledzie mocz przez 1 godz. w zimnej wodzie, dokładnie osącz. Pieprz i ziele angielskie rozgnieć w moździerzu, wymieszaj z pokruszonymi liśćmi laurowymi. Cebule obierz i drobno posiekaj. Cytryny sparz i wyciśnij sok. Filety śledziowe posmaruj po jednej stronie musztardą, po czym warstwami ułóż w słoju. Każdą warstwę skrop sokiem z cytryny, posyp cebulą, przyprawami i zalej olejem. Słój zamknij i pozostaw na dwa dni, aby smaki dobrze się przegryzły. Śledzie podaj z ziemniakami w mundurkach lub z razowym pieczywem.
Reklama
Reklama
Reklama