Reklama

Na 8 porcji:

Reklama
  • 8 filetów śledziowych
  • 2 cebule
  • 2 cytryny
  • 1/2 szklanki oleju sojowego
  • 1/2 słoika musztardy francuskiej
  • 2 liście laurowe
  • po łyżeczce ziela angielskiego i czarnego pieprzu
Reklama

Śledzie mocz przez 1 godz. w zimnej wodzie, dokładnie osącz. Pieprz i ziele angielskie rozgnieć w moździerzu, wymieszaj z pokruszonymi liśćmi laurowymi. Cebule obierz i drobno posiekaj. Cytryny sparz i wyciśnij sok. Filety śledziowe posmaruj po jednej stronie musztardą, po czym warstwami ułóż w słoju. Każdą warstwę skrop sokiem z cytryny, posyp cebulą, przyprawami i zalej olejem. Słój zamknij i pozostaw na dwa dni, aby smaki dobrze się przegryzły. Śledzie podaj z ziemniakami w mundurkach lub z razowym pieczywem.

Reklama
Reklama
Reklama