Kopytka z grzybami
Przygotowanie: 1 godzina
Duszenie: 20 minut
Porcja: 260 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 30.03.2005, 13:43
Reklama
SKŁADNIKI NA 8 PORCJI
Reklama
- 1 kg ziemniaków
- 25 dag mąki
- 1-2 jajka
- 1/2 kg pieczarek
- 100 ml śmietany
- cebula
- łyżka masła
- łyżka posiekanej natki
- sól, pieprz
Reklama
Pieczarki obrać, pokroić na plasterki. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle. Dodać pieczarki, dusić 15 minut.
Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić, zemleć w maszynce.
Do ziemniaków dodać przesianą mąkę, wbić jajka, oprószyć solą i szybko wyrobić ciasto.
Podzielić na części. Z każdej uformować wałek, spłaszczyć, pokroić na kawałki dł. 4 cm.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Kopytka wkładać partiami na wrzątek, zamieszać, przykryć. Po zagotowaniu wyjąć łyżką cedzakową.
Do pieczarek wlać śmietanę, wymieszać, zagotować. Przyprawić solą i pieprzem. Kopytka polać sosem, posypać natką.
Reklama
Reklama
Reklama