Reklama

Składniki:

Reklama
  • 1 kg ziemniaków
  • 80g mąki ziemniaczanej
  • szklanka mąki pszennej
  • 1 jajo
  • boczek - 150g
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
Reklama

Ziemniaki, obieramy, gotujemy, czekamy aż wystygną, traktujemy tłuczkiem do ziemniaków. W ziemniaczanej masie robimy małe wgłębienie, wbijamy do niego jajo, wsypujemy mąkę, szczyptę soli i pieprzu. Zagniatamy ciasto. Formujemy je w wąskie wałeczki, odcinamy kopytka i wrzucamy na wrzącą osoloną wodę. Kopytka gotujemy przez około 2 minuty po wypłynięciu przez nie na powierzchnię. Na rozgrzanej patelni smażymy pocięty w kosteczkę boczek. Gotowe kopytka polewamy wytopionym tłuszczem, posypujemy skawrkami z boczku i szczypiorem. Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama