Kopytka w boczniakach
Przygotowanie: 30 min, kaloryczność: 290 kcal, dla 4 osób
- Naj
Opublikowano: 08.01.2009, 10:51
Reklama
SKŁADNIKI:
Reklama
- 1,2 kg ugotowanych ziemniaków
- szklanka mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- jajko
- sól
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 25 dag boczniaków
- pieprz
- gotowy sos pieczarkowy w torebce
- 100 ml śmietany 22%
Reklama
Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko, sól i zagnieć ciasto ( jeśli jest za rzadkie dodaj mąki). Wyrób, podziel na 4 części, z każdej uformuj cienki wałek. Krój je po skosie na niewielkie kluski. Przygotuj sos: cebulę posiekaj, zeszklij na maśle, dodaj plastry boczniaków, podsmaż, przypraw. Zrób gotowy sos pieczarkowy wg przepisu na opakowaniu, dodaj podsmażone pieczarki, wymieszaj ze śmietaną, podgrzej. Zagotuj wodę, posól ją, wrzucaj partiami kopytka. Gotuj od wypłynięcia 3 minuty. Podawaj z marchewką z groszkiem, posyp koperkiem.
NASZA RADA: Boczniaki możesz podać np. z błyskawiczną kaszką kuskus. Będą pyszne.
Reklama
Reklama
Reklama