Konfitura z pomarańczy
Pomarańczowy dżem - doskonały do drożdżowego ciasta, francuskich rogalików i twarożku.
- kobieta.pl
Opublikowano: 09.01.2013, 09:00
Reklama
Składni
Reklama
- 1kg pomarańczy
- 1 szklanka cukru
- 1 cytryna
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki stołowe whiskey
Pomarańcze i cytrynę dokładnie szorujemy, sparzamy wrzątkiem. Owoce kroimy w drobne cząstki. Do garnka wrzucamy cytrusy, cukier i wodę. Całość gotujemy pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Po dwóch godzinach dodajemy whiskey do smaku. Jeśli konfitura zaczęła gęstnieć (jej konsystencja zrobiła się żelowa) możesz przelać ją już do słoiczków. Jeśli jest zbyt płynna gotuj ją jeszcze aż do uzyskania pożądanego efektu.
Reklama
Smacznego!
Reklama
Reklama
Reklama