Konfitura morelowa
Konfitura morelowa - Czas przygotowania: 30 minut
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 01.07.2009, 10:30
Reklama
Składniki
* 1,2 kg dojrzałych moreli
* Żelfix 2:1 Dr. Oetkera
* 500 g cukru
* 50 ml czerwonego wytrawnego wina
* 30 g posiekanych migdałów bez skórki
Reklama
Kup składniki do przepisu
Etapy przygotowania
Morele umyć, przepołowić, usunąć pestki, pokroić na drobne kawałki i odważyć 1 kg. Owoce włożyć do garnka, dodać Żelfix 2:1 Dr. Oetkera i wymieszać.
Masę zagotować, wsypać cukier, mieszając zagotować ponownie i gotować 1 minutę (w przypadku, gdy morele są twarde, przedłużyć gotowanie do około 3 minut).
Dodać wino i migdały, wymieszać.
Konfiturę nałożyć do wyparzonych słoików i natychmiast szczelnie zamknąć. Ustawić do góry dnem na ok. 5 minut.
Reklama
Reklama
Reklama