Reklama
Składniki

* 1,2 kg dojrzałych moreli
* Żelfix 2:1 Dr. Oetkera
* 500 g cukru
* 50 ml czerwonego wytrawnego wina
* 30 g posiekanych migdałów bez skórki

Reklama
Kup składniki do przepisu
Etapy przygotowania

Morele umyć, przepołowić, usunąć pestki, pokroić na drobne kawałki i odważyć 1 kg. Owoce włożyć do garnka, dodać Żelfix 2:1 Dr. Oetkera i wymieszać.
Masę zagotować, wsypać cukier, mieszając zagotować ponownie i gotować 1 minutę (w przypadku, gdy morele są twarde, przedłużyć gotowanie do około 3 minut).
Dodać wino i migdały, wymieszać.
Konfiturę nałożyć do wyparzonych słoików i natychmiast szczelnie zamknąć. Ustawić do góry dnem na ok. 5 minut.

Reklama
Reklama
Reklama