Kompot z rabarbaru
Rabarbar, kto nie pamięta jego smaku z dzieciństwa? Dziś przepis na pyszny kompot.
- kobieta.pl
Opublikowano: 29.05.2013, 11:29
Reklama
Składniki:
Reklama
- 250 g rabarbaru
- litr wody
- 3 łyżki cukru
- pół cytryny
- listek świeżej mięty
Reklama
Rabarbar myjemy pod bieżącą wodą, odcinamy liście, łodyżki kroimy na 4-6 cm kawałki. Cukier wsypujemy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu, po chwili dodajemy pokrojony rabarbar. Smażymy całość przez około 2 minuty. Wlewamy wodę, gotujemy 10-15 min na małym ogniu. Dodajemy sok z cytryny i w razie potrzeby dosładzamy. Następnie gotujemy jeszcze minutkę i studzimy. Kompot przecedzamy przez sitko do dzbanka. Smakuje pysznie takze z listkiem odświeżającej miety i lodem! Polecamy!
Reklama
Reklama
Reklama