Kolteciki z bobu
Przygotowanie: 1 godzina
Porcja: 360 kcal
- Moje Gotowanie
SKŁADNIKI NA 6 PORCJI
- opakowanie mrożonego bobu zielonego
- cebula
- 2 jajka
- 5 dag suszonych grzybów
- szklanka bułki tartej
- 200 ml śmietany
- łyżka masła
- mąka do panierowania
- 1/2 pęczka koperku
- olej do smażenia
- łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
Grzyby zalać letnią wodą, moczyć godzinę. Gotować w tej samej wodzie 30 min, odcedzić, wywar zachować.
Mrożony bób ugotować według wskazówek na opakowaniu. Odcedzić, ostudzić, obrać ze skórek.
Cebulę obrać, posiekać. Grzyby i bób zmielić. Koperek posiekać. Masło stopić na patelni, wrzucić cebulę, przesmażyć. Bób i grzyby wymieszać z cebulą, jajkiem, 2 łyżkami tartej bułki i połową koperku, wyrobić, przyprawić solą i pieprzem.
Z masy uformować 8 kotlecików. Pozostałe jajko roztrzepać. Kotleciki panierować w mące, jajku i bułce tartej.
Olej rozgrzać na patelni, włożyć kotleciki, usmażyć z obu stron na rumiano. Wywar z grzybów zagotować ze śmietaną i pozostałym koperkiem, przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Kotleciki podawać polane sosem.