Reklama

Składniki na 6 porcji
40 dag boczku
liść laurowy
6 ziaren ziela angielskiego
szklanka jęczmiennej kaszy perłowej
biała rzepa
mały por
2 marchewki
pietruszka
2 cebule
szczypta pieprzu cayenne
2 łyżki natki pietruszki
jarzynka, sól
Kaszę zalać zimną wodą, gotować 5 minut, odcedzić. Boczek opłukać, zalać 1 i 1/2 l wody. Dodać kaszę, listek i rozgniecione ziarna ziela. Gotować ok. 1 godz.
Por oczyścić, pokroić w krążki. Cebule obrać, posiekać. Resztę warzyw obrać, pokroić w kostkę.
Warzywa z wyjątkiem pora dołożyć do zupy w połowie gotowania. Na 10 min przed końcem dodać por. Boczek wyjąć, pokroić na kawałki, włożyć z powrotem.
Zupę przyprawić do smaku solą, pieprzem cayenne i jarzynką, posypać natką pietruszki.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama