Kolorowy keks
Można upiec wcześniej
Przygotowanie: 25 minut
Pieczenie: 45 minut
Porcja: 410 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 05.12.2005, 15:15
Reklama
Składniki na 12 porcji
Reklama
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- szklanka cukru
- 5 jajek
- kostka margaryny
- po 5 dag bakalii: orzechów, migdałów, rodzynek, fig, daktyli i moreli suszonych
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
- tłuszcz i bułka tarta do formy
Reklama
Bakalie zalać wrzątkiem, pozostawić na 25 minut, a gdy napęcznieją, osączyć. Morele, figi, daktyle pokroić na kawałki. Orzechy i migdały obrać ze skórki i posiekać.
Bakalie obtoczyć w mące ziemniaczanej. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną na puszystą masę. Z białek ubić sztywną pianę, wraz z proszkiem do pieczenia dodać do masy. Bakalie wymieszać z mąką i połączyć z ciastem.
Ciasto włożyć do formy posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką. Piec 45 min w 180°C. Ciepłe wyjąć, ozdobić skórką pomarańczową.
Reklama
Reklama
Reklama