Reklama

● 2 cukinie
● bakłażan
● żółta, zielona i czerwona papryka
● 2 cebule
● 3 ząbki czosnku
● olej
● 2 puszki pomidorów bez skóry w kawałkach
● tymianek
● cząber
● estragon
● sól
● pieprz
Cukinie, bakłażany i paprykę oczyść, umyj, pokrój w dużą kostkę. Cebule i czosnek obierz, posiekaj. Na oleju podsmaż kawałki bakłażana, dodaj cukinie, podsmaż razem, przełóż do rondla. Na tym samym tłuszczu zeszklij cebule i czosnek, dodaj do warzyw. Dolej trochę oleju i usmaż, mieszając, paprykę. Przełóż do rondla, dodaj pomidory wraz z zalewą. Duś ok. 25 min, delikatnie mieszając od czasu do czasu. Pod koniec duszenia przypraw ziołami oraz solą i pieprzem. Podawaj z bagietką lub smażonymi ziemniakami. Nasza rada: Możesz skorzystać także z mrożonki, najlepsza będzie prowansalska. Przed podaniem ratatuję posyp wędzonym serem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama