Kołduny kresowe
Czas przygotowania: ok. 2 godz.
Porcja: 400 kcal

- Krystyna Stryjewska, Naj
Składniki na 10 porcji:
- 1/2 kg baraniny
- 10 dag łoju wołowego
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, majeranek
Ciasto:
- 35 dag mąki
- jajko
- 2 łyżki oleju
- 150 ml letniej wody
- szczypta soli
- bulion
Mięso umyj, obierz z błon i ścięgien, ostrym nożem posiekaj drobno razem z łojem i cebulą. Dodaj kilka łyżek zimnego bulionu, przypraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem i zmiażdżonym czosnkiem. Wyrób na gładką masę. Mąkę przesiej na stolnicę, wbij jajko, wymieszaj ze szczyptą soli. Dolewaj cienkim strumieniem wodę, wyrabiając elastyczne ciasto. Starannie je zagnieć. Podziel na części, każdą cienko rozwałkuj. Filiżanką wykrawaj krążki, nałóż porcję farszu, dokładnie zlep brzegi. Gotuj w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju lub w bulionie. Wyjmuj delikatnie, podawaj z cebulą.
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa
Blask, ciepło i styl na chłodniejsze dni z SHEIN
Współpraca reklamowa
Blaupunkt świętuje 100-lecie innowacyjnym gramofonem wertykalnym VT100
Współpraca reklamowa
Paulina Krupińska w Świątecznej Kampanii Homla
Współpraca reklamowa