Reklama

Składniki na 10 porcji:

Reklama
  • 1/2 kg baraniny
  • 10 dag łoju wołowego
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, majeranek

Ciasto:

  • 35 dag mąki
  • jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 150 ml letniej wody
  • szczypta soli
  • bulion
Reklama

Mięso umyj, obierz z błon i ścięgien, ostrym nożem posiekaj drobno razem z łojem i cebulą. Dodaj kilka łyżek zimnego bulionu, przypraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem i zmiażdżonym czosnkiem. Wyrób na gładką masę. Mąkę przesiej na stolnicę, wbij jajko, wymieszaj ze szczyptą soli. Dolewaj cienkim strumieniem wodę, wyrabiając elastyczne ciasto. Starannie je zagnieć. Podziel na części, każdą cienko rozwałkuj. Filiżanką wykrawaj krążki, nałóż porcję farszu, dokładnie zlep brzegi. Gotuj w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju lub w bulionie. Wyjmuj delikatnie, podawaj z cebulą.

Reklama
Reklama
Reklama