Kołacz kukurydziany z krewetkami
6 porcji przygotowanie: 55 min. Składniki: 1/2 kg krewetek rozmiar 16/20, 50 ml słodkiego sosu chili TaoTao, sok z 1/2 cytryny, 2 jajka, 250 ml jogurtu naturalnego, 10 dag sera typu parmezan, 10 dag roztopionego masła, 1/2 łyżeczki soli, 35 dag mąki kukurydzianej, 1/2 łyżeczki sody, łyżeczka proszku do pieczenia, pęczek szczypiorku.
1. Krewetki obieramy i kroimy w 1,5–cm kawałki.
Marynujemy 2 godz. w słodkim sosie chili TaoTao z dodatkiem soku z połowy cytryny.
2. Jajka mieszamy z jogurtem, parmezanem, masłem i solą. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia oraz drobno posiekanym szczypiorem.
3. Suche składniki mieszamy z mokrymi, na końcu dodajemy krewetki razem z marynatą.
4.Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do brytfanny wyłożonej pergaminem. Pieczemy 45 min w temp. 190°C. Gotowy placek podajemy ze słodkim sosem chili TaoTao.