Kokosowy sernik królewski
Lekki jak chmurka i rozpływający się w ustach sernik królewski według przepisu Doroty Świątkowskiej z bloga mojewypieki.com może się znaleźć na twoim stole. Oto przepis!
- Claudia
Porcja: 446 kcal
Przygotowanie: 40 minut
Na 12 porcji
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 120 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- ewentualnie łyżka smalcu (nadaje ciastu kruchości)
- żółtko
- 3 łyżki gęstej śmietany 12% lub 18%
- 1 i 1/2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem i dekoracja:
- 1 kg sernikowego twarogu
- 5 jajek
- 100 g masła
- 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru
- 250 ml śmietanki kokosowej (lub tłustego mleka kokosowego)
- 100 g wiórków kokosowych
- 2 łyżki mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżka likieru kokosowego lub łyżeczka aromatu kokosowego
- wiórki kokosowe do posypania
Ciasto zagnieść i szybko wyrobić. Uformować w kulę, podzielić na 2 części, owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki na ok. 2 godziny. Formę o wymiarach 22 x 33 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem. Dodawać po dużej łyżce twarogu i jajka, zmiksować. Na sam koniec wmiksować śmietankę kokosową, wiórki kokosowe, obie mąki i likier kokosowy.
Zamrożone ciasto (jedną część) zetrzeć na blachę na tarce, na nie wylać masę serową, następnie zetrzeć drugą część ciasta. Piec ok. godziny w 160ºC. wystudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić. Przed podaniem ciasto oprószyć wiórkami.