Kokosowe makaroniki
Sztuka: 80 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Pieczenie: 20 minut
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 20.03.2005, 20:23
Reklama
Na ok. 60 sztuk
Reklama
- szklanka wiórków kokosowych
- 5 białek
- szklanka cukru pudru
- 4 łyżki cukru kryształu
- 400 g masy marcepanowej
- skórka starta z 1/2 cytryny
- 2 łyżki rumu
- polewa czekoladowa
- szczypta soli
Reklama
Wiórki rozsypać na suchej blasze i wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 100°C. Ostudzić.
Białka ubić z solą i połową cukru pudru na sztywną pianę. Dodać masę marcepanową, pozostały cukier, rum i skórkę. Wyrobić luźne ciasto.
Z ciasta za pomocą szprycy cukierniczej formować okrągłe ciasteczka i układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Każde ciasteczko oprószyć cukrem kryształem i piec 20 minut w piekarniki rozgrzanym do 160°C.
Polewę przyrządzić wg przepisu na opakowaniu. Polać nią połowę każdego makaronika. Zostawić do zastygnięcia.
Reklama
Reklama
Reklama