Kociołek wieprzowy z buraczkami i kapustą
Przygotowanie: 30 minut
Duszenie: 1 i 1/2 godz
Porcja: 680 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 15.03.2005, 18:07
Reklama
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
Reklama
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 25 dag cebuli
- 4 łyżki oleju
- łyżka mąki
- 2 łyżeczki kminku
- 2 listki laurowe
- 3/4 l bulionu warzywnego
- 60 dag włoskiej kapusty
- 2 ugotowane buraki
- pęczek koperku
- 10 dag tartego chrzanu
- 1/2 szklanki śmietany
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
Reklama
Cebulę obrać z łupin, posiekać. Mięso pokroić na kawałki, partiami obsmażyć na gorącym oleju, przełożyć do dużego garnka.
Dodać cebulę, krótko przesmażyć razem z mięsem. Oprószyć mąką, włożyć listek laurowy i kminek, przyprawić solą i pieprzem. Wlać bulion, dusić pod przykryciem na małym ogniu 1 i 1/2 godziny.
Kapustę oczyścić, poszatkować. Buraki obrać, pokroić w słupki. Kapustę gotować 2 min w osolonej wodzie, odcedzić.
Koperek opłukać, drobno pokroić (jedną gałązkę odłożyć).
Chrzan wymieszać ze śmietaną, koperkiem i sokiem z cytryny. Dodać do gulaszu pod koniec duszenia. Włożyć kapustę i buraki, podgrzać, ewentualnie doprawić. Przybrać koperkiem.
Reklama
Reklama
Reklama