Knedle z morelami w orzechach
Knedle nie muszą być nudne. Wypróbuj nasz przepis na knedle w pysznej, orzechowej panierce. Nie pożałujesz!
- Naj
CIASTO:
● 40 dag ugotowanych poprzedniego dnia ziemniaków
● 15 dag mąki
● jajko
●sól
FARSZ:
● 50 dag moreli
●kostki cukru (tyle, ile moreli)
● sól
● 1/2 kostki masła
● po 5 dag tartej bułki, cukru i drobno pokruszonych orzechów włoskich lub laskowych
Ziemniaki zmiel, dodaj resztę składników, wyrób ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 min. Morele umyj, osusz, przetnij, usuń pestki. W ich miejsce włóż po kostce cukru. Odrywaj kawałki ciasta, spłaszcz je na dłoni, ułóż na środku morelę, zlep, formując kulkę. Gotuj w osolonej wodzie 5–7 min od wypłynięcia. Odcedź. Na maśle zrumień tartą bułkę, dodaj cukier i orzechy, obtocz knedle ze wszystkich stron.