Reklama

● 50 dag twarogu
● 300 ml kwaśnej śmietany
● 3 jajka
● 15 dag masła
● sól
● 3 kajzerki
● 10 dag mąki
● tarta bułka
● cukier puder
● cynamon
Ser przetrzyj przez sito, dodaj 100 ml śmietany, 3 żółtka i 1/3 stopionego masła, posól, wyrób dokładnie na jednolitą masę. Z kajzerek zetnij skórę, miąższ pokrój w drobną kostkę. Włóż do masy serowej, dodaj piane ubita z białek, make, wymieszaj i odstaw na 10 min. Z masy formuj podłużne kluski. Ugotuj je w osolonym wrzątku, wyjmij łyżką cedzakową. Na reszcie masła zrumień tartą bułkę, włóż kluski, wymieszaj, chwilę podgrzewaj razem. Podaj polane resztą kwaśnej śmietany, posypane cukrem pudrem i cynamonem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama