Klopsiki w sosie pomidorowym
Przygotowanie 40 min, kaloryczność 250 kcal, dla 4 osób
- Naj
Opublikowano: 09.12.2008, 11:31
Reklama
SKŁADNIKI:
Reklama
- kajzerka
- 1/3 szklanki mleka
- cebula
- po 2 łyżki masła
- 60 dag mielonej wołowiny
- jajko
- zioła prowansalskie
- świeżo mielony pieprz
- mąka
- olej
- puszka pomidorów
- szklanka bulionu z kostki
- 3 łyżki śmietany
- natka
Reklama
Kajzerkę namocz w mleku, odciśnij. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na łyżce masła, wymieszaj z miesem. Dodaj kajzerkę, jajko, zioła prowansalskie i pieprz do smaku, wyrób na jednolitą masę. Formuj małe klopsiki, obtaczaj je w mące. Smaż na złoty kolor ze wszystkich stron na oleju wymieszanym z resztą masła. Przełóż do rondla, dodaj pomidory z puszki, bulion, doprowadź do wrzenia. Przykręć ogień, duś ok. 20 min. Zestaw z ognia, przypraw śmietaną. Posyp natką. Podawaj z ryżem i buraczkami z mrożonki. NASZA RADA: Jeśli wolisz delikatniejsze potrawy, przyrządź zamiast wołowiny cielęcinę lub – będzie znacznie taniej – mięso drobiowe.
Reklama
Reklama
Reklama