Reklama

SKŁADNIKI:

Reklama
  • kajzerka
  • 1/3 szklanki mleka
  • cebula
  • po 2 łyżki masła
  • 60 dag mielonej wołowiny
  • jajko
  • zioła prowansalskie
  • świeżo mielony pieprz
  • mąka
  • olej
  • puszka pomidorów
  • szklanka bulionu z kostki
  • 3 łyżki śmietany
  • natka
Reklama

Kajzerkę namocz w mleku, odciśnij. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na łyżce masła, wymieszaj z miesem. Dodaj kajzerkę, jajko, zioła prowansalskie i pieprz do smaku, wyrób na jednolitą masę. Formuj małe klopsiki, obtaczaj je w mące. Smaż na złoty kolor ze wszystkich stron na oleju wymieszanym z resztą masła. Przełóż do rondla, dodaj pomidory z puszki, bulion, doprowadź do wrzenia. Przykręć ogień, duś ok. 20 min. Zestaw z ognia, przypraw śmietaną. Posyp natką. Podawaj z ryżem i buraczkami z mrożonki. NASZA RADA: Jeśli wolisz delikatniejsze potrawy, przyrządź zamiast wołowiny cielęcinę lub – będzie znacznie taniej – mięso drobiowe.

Reklama
Reklama
Reklama