Klopsiki królewieckie
Danie uwielbiane przez naszych zachodnich sąsiadów. W Polsce także coraz bardziej popularne!
- kobieta.pl
Składniki:
- pół kilograma mielonego mięsa cielęcego
- 4 cebule
- duża łyżka masła
- sól, pieprz
- jedna sucha bułka
- kubeczek gęstej śmietany
- łyżka kaparów
- cytryna
- natka pietruszki
- 2 jaja
- pół puszki anchois
- dwie łyżki oleju
- mała marchewka
- łyżka mąki
1. Bułke moczymy w ciepłej wodzie. Cebulę (2 sztuki) obieramy, kroimy i smażymy na oleju na szklisto. Te dwa składniki dodajemy do zmielonego mięsa, wbijamy jaka, solimy, wrzucamy szczyptę pieprzu. Całość wyrabiamy na masę. Z niej formujemy okrągłe kuleczki - klopsiki.
2. Do ciepłej wody w garnku wkładamy obraną i pokrojoną marchewkę, listek z natki pietruszki, szczyptę soli i pieprzu. Delikatnie umieszczamy w nim pulpeciki i gotujemy na wolnym ogniu.
3. Pozostałą cebulę podsmażamy w rondelku na maśle wraz z anchois. Dodajemy mąkę i mieszamy, podlewamy wywarem z ugotowanych pulpetów (do momentu powstania dość gęstego sosu). Dodajemy kapary, kilka łyżek gęstej smietany. Cały czas mieszamy.
4. Klopsiki podajemy polane sosem razem z gotowanymi ziemniakami, ewentualnie ryżem. Możemy posypac je dodatkowo natka pietruszki.
Smacznego!