Reklama

Składniki:
● 80 dag wieprzowiny (karkówka lub łopatka) bez kości
● 40 dag wołowiny bez kości (też najlepiej łopatki)
● duża cebula
● jajko
● 4 łyżki tartej bułki
● łyżka posiekanej natki
● gałka muszkatołowa
● tymianek
● majeranek (lub cząber)
● sól
● pieprz
● łyżka masła
● 2 łyżki śmietanki kremówki
Mięso umyj, osusz, pokrój na kawałki. Cebulę obierz i potnij w kostkę, zmiel razem z mięsem. Wbij jajko, dodaj tartą bułkę i natkę. Wymieszaj, przypraw gałką, tymiankiem, majerankiem, solą i pieprzem. Dokładnie wyrób masę. Jeśli jest zbyt ścisła, dodaj 2–4 łyżki wody. Na suchej desce rozłóż duży arkusz pergaminu, posmaruj go masłem, wyłóż masę, uformuj ją w prostokąt o bokach nieco krótszych niż wymiary brytfanki. Szczelnie owiń mięso pergaminem, ostrożnie włóż do formy. Piecz 45–50 min w temp. 180°C. Odchyl pergamin, posmaruj wierzch pieczeni śmietanką i piecz jeszcze 15–20 min, aby się zrumienił. Pokrój na plastry.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama