Klops rybny z jajkiem i kaparami
Przygotowanie: 20 minut
Pieczenie: 30 minut
Porcja: 400 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 15.03.2005, 14:54
Reklama
SKŁADNIKI NA 6 PORCJI
Reklama
- 1/2 kg tuńczyka lub innej ryby w oleju
- 4 jajka
- 10 dag startego żółtego sera
- 4-5 łyżek śmietany
- ok. 1/2 szklanki bułki tartej
- 5 dag kaparów
- sól, pieprz
Reklama
2 jajka ugotować na twardo (10 minut), wystudzić, obrać ze skorupek. Tuńczyka osączyć z oleju, rozdrobnić widelcem, wymieszać z surowymi jajkami i startym serem.
Wlać śmietanę, wymieszać. Wsypać tyle bułki tartej, by masa była gęsta. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać kapary, lekko przemieszać.
Połowę masy nałożyć na kawałek folii aluminiowej, na środku ułożyć ugotowane jajka. Nałożyć resztę masy rybnej, folię zawinąć formując kształt bochenka chleba.
Ułożyć w formie, włożyć ją do drugiej wypełnionej gorącą wodą, piec 30 minut. Klops podawać na zimno z majonezem i pomidorami.
Reklama
Reklama
Reklama