Klasyczny makowiec
Klasyka na świątecznym stole. Z nami upieczesz pyszny makowiec.
PORCJA: 398 kcal
PRZYGOTOWANIE: 2 godziny
NA 16 PORCJI:
CIAST
- 45 g drożdży
- 6 łyżek cukru
- 3 szklanki mąki pszennej
- 6 żółtek
- 180 ml letniego mleka
- 150 g masła
- duże opakowanie cukru waniliowego
MASA MAKOWA:
- 500 g maku
- 250 g cukru
- cukier waniliowy
- 2 łyżki masła
- po łyżce miodu i rumu
- po 2 łyżki posiekanych migdałów i kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 6 białek ltłuszcz do formy
- żółtko
DEKORACJA:
- biały lukier (gotowy)
- po 2 łyżki rodzynek i pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej
Drożdże wymieszać z 2 łyżkami cukru. Mąkę przesiać do miski. Dodać drożdże. Resztę cukru utrzeć z żółtkami i razem z mlekiem wlać do mąki . Wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło. Wyrabiać dalej, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce. Mak zalać 1/2 l wrzątku, gotować 20 mi- nut. Odstawić, a gdy wystygnie, trzykrotnie zemleć. Dodać cukier, cukier waniliowy i masło. Smażyć ok. 20 minut, mieszając. Wystudzić. Dodać miód, rum, bakalie i ubite na pianę białka. Ciasto rozwałkować. Rozsmarować na nim masę makować i zrolować w struclę. Włożyć do natłuszczonej formy i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto pod- rośnie, posmarować je roztrzepanym żółtkiem. Piec ok. 50 minut w 180°C. Przestudzone posmarować lukrem i obłożyć bakaliami.