Klasyczny boeff Wellington
Przygotowanie: 1h, kaloryczność 360 kcal, dla 6 osób
- Naj
SKŁADNIKI:
- 15 dag pieczarek
- 1,5 łyżki masła
- 15 dag pasztetu drobiowego
- kilogram polędwicy
- łyżka oleju
- 25 dag mrożonego ciasta francuskiego ●
- jajko
Piekarnik rozgrzej do temp. 220°C. Pieczarki oczyść, posiekaj. Na patelni rozgrzej pół łyżki masła, usmaż pieczarki, dodaj pasztet, wymieszaj na jednolitą masę. Oczyszczoną polędwicę przewiąż sznurkiem, by zachowała kształt. Na patelni rozpuścić łyżkę masła i olej, obsmaż mięso ze wszystkich stron. Wstaw do piekarnika na 20 min. Ostudź i zdejmij sznurek. Rozmrożone ciasto rozwałkuj na duży prostokąt o grubości 0,5 cm. Na środku ułóż polędwice, posmaruj ją pasztetem z grzybami. Brzegi ciasta posmaruj odrobiną roztrzepanego jajka, dokładnie zawiń mięso, chowając pod spód końce. Całość posmaruj resztą jajka, wstaw na 1 godz. do piekarnika. Po 25 minutach przykryj folią aluminiową. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj 10 min, zanim ją pokroisz.