Klasyczne węgierkie leczo
Przygotowanie: 20 minut
Duszenie: ok. 20 minut
Porcja: 170 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 30.03.2005, 13:46
Reklama
SKŁADNIKI NA 6 PORCJI
Reklama
- 1 i 1/4 kg papryki (może być kolorowa)
- 60 dag pomidorów
- 2 średnie cebule
- 5 dag wędzonej słoniny lub boczku (w kawałku)
- 10 dag parówek lub cienkiej kiełbasy
- łyżeczka mielonej papryki
- 4 łyżki oleju
- sól
Reklama
Cebule obrać, pokroić w półkrążki. Papryki umyć, oczyścić, pokroić w paski. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę.
Słoninę stopić, skwarki wyjąć. Wlać olej, rozgrzać, zeszklić cebulę. Dodać pomidory, oprószyć papryką i chwilę dusić.
Ogień zmniejszyć, dodać paprykę, przyprawić solą, przykryć i dusić około 20 minut.
Parówki pokroić w plasterki, dodać do leczo na kilka minut przed końcem duszenia.
Reklama
Reklama
Reklama