Klasyczne risotto
W tym szybkim i łatwym daniu główną rolę odgrywa ryż - duszony w bulionie z przyprawami mięknie i nabiera kremowej konsystencji. Dodatki - to już sprawa naszej kulinarnej wyobraźni.

- Claudia
WPolsce risottem nazywamy ugotowany na sypko ryż, wymieszany tylko z warzywami lub mięsem. We Włoszech, które są ojczyzną tego dania, ryż najpierw przysmaża się na rozgrzanym tłuszczu, a następnie podlewa bulionem (na 1 część ryżu daje się 3 części bulionu) i dusi do miękkości. Dzięki temu nabiera on charakterystycznej gęstej konsystencji i nasycony jest smakiem dodanych do niego przypraw. My musimy uważać, by ryżu nie przegotować - całe jędrne ziarenka powinny być wyraźnie wyczuwalne. Tak przygotowany ryż może stanowić oddzielne danie - wtedy w trakcie duszenia dorzuca się do niego podsmażone osobno warzywa, mięso, rybę, owoce morza. Albo jest on podawany jako dodatek, np. do mięsa (wtedy do uduszonego w bulionie, przyprawionego solą i pieprzem, dodajemy zioła albo 1-2 łyżeczki sosu pesto, tarty parmezan czy odrobinę rozpuszczonego w bulionie szafranu). Z oliwkami i podsmażonym kurczakiem Porcja: 398 kcal
Przygotowanie: 35 minut
Dla 6 osób cebula, 4 łyżki oleju, 2 łyżki masła, 1/2 strąka czerwonej papryki, 150 g zielonego groszku (mrożonego), 300 g ryżu nlitr bulionu warzywnego lub drobiowego (może być z kostki), kieliszek białego wytrawnego wina, 1/2 łyżeczki curry, pierś kurczaka, 100 g zielonych oliwek, sól, pieprz, 2 łyżki startego parmezanu, natka pietruszki Cebulę obrać, posiekać. Olej i masło rozgrzać, wrzucić cebulę, podsmażyć. Paprykę opłukać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w drobną kostkę. Razem z groszkiem dodać do cebuli. Chwilę razem smażyć. Do warzyw dodać ryż, chwilę smażyć, wlać wino i stopniowo dolewać gorący bulion. Dusić, aż ryż będzie na wpół miękki. Pierś kurczaka opłukać. Usnąć z niej błony i tłuszcz, pokroić ją na mniejsze kawałki. Oprószyć solą i pieprzem. Usmażyć z obu stron na pozostałym oleju. Do ryżu dodać curry, sól i pieprz do smaku. Wrzucić oliwki, chwilę dusić, dodać mięso. Całość mocno podgrzać, posypać parmezanem, wymieszać. Udekorować natką. Wypróbuj inne dodatki Z zielonym groszkiem (risi e bisi)
Na łyżce oliwy i rozpuszczonego masła podsmażyć 100 g drobno pokrojonego boczku i cebulę. Wrzucić 450 g groszku (świeży lub mrożony), podlać 2-3 łyżkami bulionu, chwilę dusić. Dodać szklankę ryżu i wlać powoli 3 szklanki bulionu. Dusić ok. 20 minut. Posypać 2-3 łyżkami parmezanu. Z grzybami
Na 2 łyżkach oliwy podsmażyć posiekaną cebulę. Dodać szklankę ryżu i 3/4 l bulionu (ewentualnie z dodatkiem białego wytrawnego wina). Dusić 20 minut. Pod koniec dodać pokrojone i podsmażone osobno pieczarki i posypać parmezanem. Z szynką i warzywami
Na 2 łyżkach oliwy podsmażyć posiekaną cebulę, potem wrzucić pokrojoną w kostkę paprykę i ok. 150 g szynki. Wsypać szklankę ryżu i wlać 3 szklanki bulionu. Dusić 25 minut. Dodać osobno ugotowane na parze różyczki brokułów. Wymieszać. Posypać grubo startym oscypkiem. Sztuka gotowania risotta Porcja: 251 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Dla 6 osób 300 g ryżu, litr płynu (bulion, ewentualnie z dodatkiem kieliszka wina), sól npieprz, po łyżce oleju lub oliwy oraz masła, 2-3 łyżki startego parmezanu Olej i masło rozgrzać. Na tłuszczu podsmażyć posiekaną cebulę (można wraz z pokrojoną w kawałki wędliną). Ryż opłukać i dobrze osączyć. Wrzucić na tłuszcz. Smażyć mieszając, aż ryż będzie szklisty. Do ryżu partiami (np. po chochelce) wlewać bulion i gotować, aż ryż całkowicie wchłonie płyn. Nie mieszać! Danie doprawić, ewentualnie dorzucić podsmażone osobno warzywa lub mięso i starty parmezan. Chwilę podgrzewać.
- Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz w Claudii 2/2005
- Zaraszamy również na stronę www.mojegotowanie.pl
1 z 2

1197
2 z 2

1198
Polecane
Twoje przeznaczenie z kart klasycznych. Co czeka cię w przyszłości i na co musisz się przygotować? Zobacz, jak wróżyć z kart klasycznych
Lekki obiad: poznaj 5 pomysłów na szybkie dania, które będą nie tylko pyszne, ale też zdrowe i sycące
Wiosenny trencz Małgorzaty Rozenek: fanki zakochały się w tym wyjątkowym modelu klasycznego płaszcza! My też!
Edge of Elegance zamiast klasycznego officewear. Marka MOHITO pokazuje, jak wyglądać w pracy profesjonalnie, ale nie nudno!
Współpraca reklamowa
Magda Mołek w klasycznym czarnym bikini. Zainspiruj się gwiazdą i zobacz nasz przegląd czarnych strojów kąpielowych z wyprzedaży
Klasyczne prezenty dla niej i dla niego - najpiękniejsze propozycje pod choinkę
Współpraca reklamowa
Stylizacja z Instagrama: Marta Żmuda Trzebiatowska w klasycznym wydaniu. Marzymy o tej supermodnej torebce!
Brigitte Macron to królowa klasycznych szpilek. Zdradza je tylko dla jednego modelu butów i wcale nas to nie dziwi
Ta koszulowa sukienka wyszczupla, odmładza i pasuje kobiecie w każdym wieku. Zobacz, jak modnie nosić i z czym łączyć klasyczną szmizjerkę?
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa
Blask, ciepło i styl na chłodniejsze dni z SHEIN
Współpraca reklamowa
Blaupunkt świętuje 100-lecie innowacyjnym gramofonem wertykalnym VT100
Współpraca reklamowa
Paulina Krupińska w Świątecznej Kampanii Homla
Współpraca reklamowa