Klasyczna ratatouille
Soczyste pomidory, mięsiste bakłażany i dorodna cukinia - polskie warzywa i francuski przysmak ratatouille. Spróbuj!
- Claudia
Opublikowano: 13.09.2014, 05:29
Reklama
PORCJA: 228 kcal
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
NA 6 PORCJI
Reklama
- 2 czerwone cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 papryki
- 2 bakłażany
- 3 cukinie
- 4 łyżki oliwy
- 4 duże posiekane pomidory
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżeczka suszonych ziół włoskich lub prowansalskich
- ocet balsamiczny
- cukier
- sól
- pieprz
Reklama
Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać. Papryki umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne. Bakłażany i cukinie umyć, osuszyć i z paprykami pokroić w kostkę. Oliwę rozgrzać. Wrzucić cebulę i czosnek, podsmażyć. Dodać bakłażan i paprykę. Smażyć 10 minut. Następnie wrzucić cukinię i smażyć 5 minut. Pokroić pomidory i wymieszać z koncentratem pomidorowym. Dodać do reszty warzyw. Doprawić do smaku ziołami, octem balsamicznym, cukrem, solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu jeszcze ok. 20 minut.
Reklama
Reklama
Reklama