Kiszona kapusta na sposób francuski
Przygotowanie: 20 minut
Duszenie: 50 minut
Porcja: 230 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 18.03.2005, 20:16
Reklama
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
Reklama
- 80 dag kiszonej kapusty
- 5 dag suszonych moreli
- 5 dag suszonych śliwek
- 5 dag rodzynek
- cebula
- 2 jabłka
- łyżka oleju
- sok z cytryny
- łyżka masła
- 125 ml czerwonego wytrawnego wina
- majeranek, mielona papryka, kminek, sól, pieprz
Reklama
- Morele i rodzynki sparzyć. Morele i śliwki pokroić w kostkę. Owoce zalać kieliszkiem wina, odstawić na 10 minut.
- Kapustę opłukać na sicie, osączyć, pokroić. Cebulę obrać, posiekać. Olej rozgrzać w rondlu, wrzucić cebulę, zeszklić.
- Dołożyć kapustę, podlać odrobiną wody, dusić 20 min.
- Dodać suszone owoce wraz z winem. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą papryki, majeranku i kminku. Dusić jeszcze 30 minut.
- Jabłka obrać, pokroić w kawałki, skropić sokiem z cytryny, przesmażyć na maśle. Wymieszać z kapustą. Podawać na gorąco do mięs.
Reklama
Reklama
Reklama