Kisz ze szpinakiem
Kisz - idealne danie na domowe spotkanie
- Claudia
Opublikowano: 25.12.2012, 13:00
Reklama
Porcja: 420 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Na 6 porcji:
CIASTO:
Reklama
- 200 g mąki
- 125 g masła
- jajko
- szczypta soli
- olej do formy
FARSZ:
- 400 g mrożonego szpinaku
- 2 cebule
- ząbek czosnku
- łyżka masła
- 150 g gęstej śmietany
- 100 ml śmietany kremówki
- 3 jajka
- 120 g startego sera gruyère
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Reklama
Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić. Szpinak rozmrozić. Cebule i czosnek posiekać, podsmażyć na maśle. Dodać szpinak i smażyć ok. 2 minut. Połączyć z całą śmietaną, jajkami, połową sera. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Ciastem wylepić natłuszczoną tortownicę. Obłożyć szpinakowym farszem i posypać resztą sera. Piec 40–45 minut w 180°C. Podawać na ciepło lub zimno.
Reklama
Reklama
Reklama