Kisz z mozzarellą i pomidorami
Żeby zrobić tę potrawę, trzeba mieć ciasto francuskie. Reszta zależy tylko od naszej inwencji, wyobraźni i tego, co mamy w lodówce.
- Claudia
PORCJA: 340 kcal
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
- gotowe ciasto francuskie
- 4 świeże pomidory
- 2 kostki sera mozzarella
SOS JOGURTOWY:
- jogurt
- czosnek
- świeża bazylia
- sól
- pieprz
SOS POMIDOROWY:
- kartonik przecieru pomidorowego (400 ml)
- zioła prowansalskie
- papryka słodka
- cukier
- sól
Ciasto francuskie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na brzegach ciasta zrobić rynienki. Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec ok. 20 minut w 180°C (do momentu zrumienienia). Pomidory opłukać, pokroić w krążki (równolegle do szypułki). Ułożyć na cieście tak, by nie stykały się ze sobą. Mozzarellę pokroić w plastry i ułożyć na pomidorach. Piec do momentu roztopienia sera (ok. 15 minut). Ozdobić listkami bazylii. Jogurt doprawić zmiażdżonym czosnkiem, bazylią, solą i pieprzem. Przecier pomidorowy doprawić ziołami prowansalskimi, papryką, cukrem i solą. Podgrzewać na wolnym ogniu do momentu uwolnienia się zapachu ziół. Kisz podawać z sosami (pomidorowy może być na zimno lub ciepło)
poleca Dorota Więckiewicz