Reklama

● 20 dag maki
● 1/2 łyżeczki soli
● 10 dag zimnego masła
● 3 łyżki zimnej wody
● 1,5 szklanki bobu
● upieczona czerwona papryka
● 3 jajka
● szklanka śmietany kremówki
● 1/2 szklanki startego parmezanu (lub innego twardego sera)
● 1/2 pęczka świeżego tymianku
● sól
● pieprz
Mąkę przesiej, dodaj sól i masło, zagnieć ciasto, dodając stopniowo zimną wodę. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą, chłodź w lodówce 30 min. Ciasto rozwałkuj, wyłóż nim formę na tartę (sr. 23 cm). Ponakłuwaj widelcem i wstaw na 10 min do lodówki. Przykryj formę papierem do pieczenia, piecz 10 min w temp. 200°C, zdejmij papier i piecz jeszcze 5 min, aż się zezłoci. Bób ugotuj w osolonym wrzątku, obierz. Paprykę obierz, pokrój na paski. Jajka zmiksuj ze śmietaną i serem, dodaj posiekany tymianek, bób, paprykę, przypraw do smaku solą i pieprzem. Wylej na podpieczony spód ciasta. Włóż na 25–30 min do nagrzanego piekarnika, aż wierzch się zrumieni. Udekoruj tymiankiem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama