Kieszonki z bezami
Przygotowanie: 1 godzina
Porcja: 440 kcal
- Moje Gotowanie
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
- 4 filety z piersi kurczaka
- czerwona papryka
- cebula
- 20 dag pieczarek
- pęczek szczypiorku
- 10 dag żółtego sera
- 1/2 kg ziemniaków
- łyżka masła
- 100 ml mleka
- olej
- sól, pieprz
PANIERKA:
- po łyżce mąki, bułki tartej i pokruszonych płatkow kukurydzianych
- 2 jajka
- olej
Piersi umyć, osuszyć, każdą naciąć w poprzek tak, by powstała kieszeń. Dokładnie natrzeć solą i pieprzem.
Oczyszczone pieczarki i cebulę drobno pokroić i podsmażyć na łyżce oleju. Gdy wystygną, dodać drobno pokrojoną czerwoną paprykę i szczypiorek. Przyprawić do smaku (farsz powinien być dość pikantny).
Ugotowane ziemniaki ugnieść z masłem, mlekiem i startym serem. Masą napełnić rożek do kremów. Na posmarowaną olejem blaszkę wycisnąć bezy ziemniaczane. Piec w temp. 200 st.C, aż się przyrumienią.
Kieszenie napełnić farszem i spiąć. Kawałki mięsa obtoczyć w rozkłóconych jajkach i panierce z mąki, bułki tartej i płatków. Usmażyć na oleju. Podawać z bukietem warzyw i bezami.