Keks z papryką
Przygotowanie: 45 minut
Pieczenie: 1 godzina
PORCJA: 350 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 17.03.2005, 15:53
Reklama
SKŁADNIKI NA 10 PORCJI
Reklama
- 25 dag mąki
- torebka suszonych drożdży
- 3/4 szklanki białego wina
- 1/2 szklanki oleju
- czerwona papryka
- 10 dag szynki
- 4 jajka
- 10 dag startego żółtego sera
- 10 dag pestek słonecznika
- tłuszcz do formy
- po szczypcie tymianku i majeranku
- sól
Reklama
Mąkę drożdże wymieszać, wlać lekko podgrzane wino i olej, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Szynkę pokroić w drobną kostkę. Paprykę oczyścić, pokroić w małą kostkę.
Do ciasta wbić jajka, oprószyć solą, tymiankiem i majerankiem, dokładnie wyrobić. Dodać szynkę, paprykę, ser i pestki, wymieszać.
Podłużną formę natłuścić, wyłożyć ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piec około 1 godziny w temp. 200 st C. Keks pozostawić jeszcze na 10 minut w wyłączonym piekarniku.
Reklama
Reklama
Reklama