Keks owocowo-migdałowy
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 2 godz
Pieczenie: ok. 45 minut
Porcja: 490 kcal

- Moje Gotowanie
SKŁADNIKI NA 16 PORCJI
- 10 dag suszonych moreli
- 5 dag kandyzowanych wiśni
- 30 dag rodzynek
- 20 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 25 dag mielonych migdałów
- 100 ml rumu
- 1/2 kg mąki
- kostka masła
- 2 jajka
- 25 dag chudego twarożku
- opakowanie proszku do pieczenia
- 15 dag cukru
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- sól
POLEWA:
- 1/2 kostki masła
- 2/3 szklanki cukru pudru
Morele, wiśnie i skórkę pomarańczową posiekać, wymieszać z rodzynkami, zalać rumem, przykryć, odstawić na 2 godziny.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, zmiksować z masłem, cukrem, twarożkiem, jajkami, przyprawą do piernika, szczyptą soli. Dodać bakalie wraz z rumem i migdały, zagnieść.
Ciasto podzielić na 3 części, z każdej uformować podłużny bochenek. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp. 250 st C, włożyć ciasta, zmniejszyć do 175 st C, piec ok. 45 min.
Polewa: masło stopić, polać gorące keksy, posypać połową cukru pudru. Gdy ciasta ostygną, posypać resztą cukru pudru.
Polecane
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa
Blask, ciepło i styl na chłodniejsze dni z SHEIN
Współpraca reklamowa
Blaupunkt świętuje 100-lecie innowacyjnym gramofonem wertykalnym VT100
Współpraca reklamowa
Paulina Krupińska w Świątecznej Kampanii Homla
Współpraca reklamowa