Kefirowe racuchy z jabłkami
Porcja: 430 kcal
Przygotowanie: 35 minut
Na 8 porcji
- Ewelina Dybicz, Claudia
Opublikowano: 23.01.2010, 14:08
Reklama
●2 jajka
● 2 szklanki mąki
● łyżeczka proszku do pieczenia
● 2 szklanki kefiru
● garść rodzynek
● 4 łyżki rumu
● 2–3 jabłka
● tłuszcz do smażenia
● cukier puder do dekoracji
● sól
Reklama
■ Żółtka oddzielić od białek. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wbić żółtka, wlać kefir. Wymieszać. Wstawić do lodówki.
■ Rodzynki opłukać, osuszyć, zalać rumem i odstawić. Jabłka obrać, poszatkować. Dodać do ciasta. Białka ubić z dużą szczyptą soli. Pianę połączyć z ciastem. Na końcu dodać osączone rodzynki.
■ Na patelni rozgrzać tłuszcz. Łyżką kłaść na nim ciasto, formując średniej wielkości placki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Ciepłe placki posypać cukrem pudrem.
Reklama
Reklama
Reklama