Reklama

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

Reklama

3 kalarepki
szalotka lub dymka
2 ząbki czosnku
1/2 l kefiru
1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego
2 jajka
łyżka oliwy
ogórek
listki bazylii do dekoracji
sól, pieprz
Kalarepki obrać, odkroić kilka cienkich plasterków, resztę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulkę oczyścić, drobno posiekać. Czosnek obrać, posiekać. Ogórek opłukać, obrać, przekroić wzdłuż na pół, łyżeczką usunąć nasiona. Miąższ pokroić w małą kostkę.
Kefir, bulion i jajka roztrzepać w garnku. Cały czas ubijając, podgrzewać, nie doprowadzając jednak do wrzenia. Zupę zdjać z ognia, przyprawić do smaku solą i pieprzem, od czasu do czasu przemieszać.
Oliwę rozgrzać na patelni, włożyć cebulkę, smażyć ok. 3 minut. Dodać czosnek, startą kalarepkę i ogórek, krótko przesmażyć i dodać do zupy.
Zupę zmiksować, wlać na talerze. Przybrać plasterkami kalarepki i bazylią. Podawać na zimno lub na ciepło.
Warto wiedzieć
Szalotka to odmiana cebuli. Ta drobna, twarda, o czerwonawym zabarwieniu cebulka ma wyrazisty smak, z lekko wyczuwalną nutą czosnkową. Jest jednak znacznie łagodniejsza w smaku od cebuli.

Reklama
Reklama
Reklama