Reklama

SKŁADNIKI NA 8 PORCJI
● 2 jajka
● 2 żółtka
● 3/4 szklanki cukru
● szklanka mocnej kawy
● 6 łyżek likieru kawowego
● 1/2 l śmietany kremówki
● 8 dużych herbatników, np. kawowych
Żółtka i jajka wbić do miski, wsypać cukier, ubijać w letniej kąpieli wodnej, aż cukier się rozpuści. Wlać kawę i 4 łyżki likieru, wymieszać, ostudzić.
Śmietanę ubić na sztywno, połączyć z masą żółtkową. Herbatniki pokruszyć, polać resztą likieru.
Formę o długości 30 cm wyłożyć folią. Wyłożyć 1/3 masy kawowej, wsypać połowę herbatników, wyłożyć 1/3 masy, posypać resztą herbatników, przykryć pozostałą masą. Przykryć folią, wstawić do zamrażalnika na około 5 godzin. 30 min przed podaniem wyjąć.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama